AJANKOHTAISTA

03.12.2018

AJANKOHTAISTA arktisesta ruuasta ja ruuantuotannosta
#arktinenruoka #arcticfood

26.9. Meillä on vientiä! - kansainvälistymistä verkostoyhteistyöllä työpaja ja opintomatka

Minkälaisia kokemuksia ja tuloksia elintarvikealan yrittäjät ovat saaneet Internationale Grüne Woche –messuilta? Mitä mahdollisuuksia kansainväliset markkinat antavat ja miten ekologisuus osoitetaan suomalaisen ruoan yhtenä menestystekijänä?

Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille – Grüne Woche 2019 -kokemukset julkaistaan hankkeemme päätöstyöpajassa 26.9.2019. Kokemukset on koottu sähköiseksi julkaisuksi, joka jaetaan myös painettuna työpajaan osallistuville. Ajankohtaisten puheenvuorojen lisäksi IGW2019 yritysryhmien yrittäjät avaavat ovensa ja verkostoidumme myös opintomatkan merkeissä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Päivän ohjelma, aikataulu ja ilmoittautuminen 6.9. mennessä:
https://www.aitomaaseutu.fi/tapahtuma/tyopaja-ja-opintomatka-keski-suomeen/

Ilmoittaudu mukaan, niin pääset vierailemaan aktiivisissa yrityksissämme, kuulemaan, keskustelemaan ja ennen kaikkea verkostoitumaan elintarvikealan yrittäjien ja kehittäjäorganisaatioiden kanssa!
Tilaisuuden järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
 

BLOGI

Suomalainen arktinen ruoka oli vahvasti esillä Grune Woche messuilla

Oli hienoa kuulla ja aistia, että suomalainen, arkisella alueella tuotettu ja valmistettu ruoka näkyi ja kiinnosti saksalaisia ja eurooppalaisia messukävijöitä Grune Woche messuilla. Suomen maaosasto oli raikas ja suomalaista design-perinnettä kunnioittava teos. Se oli yhtenäinen rauhallinen saareke hulinan keskellä ja tervetullut arktisen, suomalaisen laadun ilmentymä. Osastolla Suomen kokkimaajoukkue loihti arktisen ruuan raaka-aineista todellisia herkkupaloja, mikä toi tunnelmaan sipauksen modernia tyylikkyyttä verrattuna monen muun maaosaston massamaiseen, perinteiseen tarjontaan.

Suomen osastolla työskennelleet messujen järjestäjät ja yrittäjät saivat kuulla kuinka
Ministeri Jari Leppä, MTK:n ja SLC:n sekä Business Finland:n edustajat puhuivat selkeästi ja toistuvasti arktisen ruuan ainutlaatuisuudesta ja eduista niin vientiä harjoittaville yrityksille kuin kuluttajille. Arktisen ruoan sisältöjen hyödyntäminen viennissä on ottanut monta askelta eteenpäin tehdyn laajan taustatyön ja siitä tuotetun tiedon ja aineistojen ansiosta. Arctic Food from Finland sisältö ja aineistot ovat vaikuttaneet omalta osaltaan siihen, että Suomen
Aus der Wildnis messuosastolla arktisuuden teemoja voitiin käyttää hyväksi, toteaa Suomen Grüne Woche 2019 -kumppanimaahankkeen projektijohtaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen
 

Suuressa messujen avajaistilaisuudessa juhlavieraat saivat kokea näyttävästi toteutetun Suomi spektaakkelin, jossa ainutlaatuinen luontomme ja kasvukauden vaihtelu tulivat esiin puhuttelevasti. Pianisti Iiro Rantalan musiikkiesitykset ja sopivasti humoristinen puhe saivat ansaitut suosionosoitukset ja mielissämme aikaan myönteisiä tunteita. Saksalaiset kollegat ministeriöstä ja tuottajajärjestöistä olivat aidon ihastuneita Suomesta maana ja sen esilläolosta messuilla.

Arktinen ruoka on saksalaisia kuluttajia silmin nähden kiinnostava asia. Tuntuu siltä, että arktinen ruoka käsitteenä alkaa tulla tunnetuksi. Arktisuus ilmentää monelle kuluttajalle puhtautta, turvallista ja jäljitettävää alkuperää ja vastuullista tuotantoa ja eläinten hoitoa sekä tietysti ainutkertaisen aromikasta makua. Kaikki nämä asiat ovat arvokkaita asioita markkinoitaessa tuotteita vientimarkkinoilla; tiedostavan kuluttajan odotukset ruualle ja ruokatuotannolle vastaavat hyvin suomalaisen ruuan tarjontaa. Silti työtä arktisen ruuan kaupallisen menestyksen eteen on tehtävä jatkossakin paljon ja pitkäjännitteisesti. Kilpailu valtavan viestitulvan maailmassa on tiukkaa ja alati muuttuvaa.

Arktisuus onkin minusta erinomainen valtti vientikaupassa, sillä se on erilainen viesti kuin pelkkää makua, hintaa ja laatua korostava markkinointi. Arktisuuden konseptissa on asiakkaitamme puhutteleva sisältö, mikä on Suomen ruokatuotannossa ja ruuassa vakuuttavasti näytettävissä faktatiedoilla toteen.

Monet yritykset esittelivät Suomen messuosastolla innovaatioita ja perinteisiä tuotteita, joissa arktisen ruuan erityispiirteet tulevat hienosti esiin. Tarkkaillessani messulla ostavien asiakkaiden reaktioita yrityksiin ja niiden tuotteisiin kävi selväksi, että arktisen ruuan edut laadussa ja maussa huomattiin. Messuvieraat vakuuttuivat myös suomalaisen ruuan vastuullisesta ja ekologisesta tuotantoketjusta.
Kun vielä markkinoinnissa ja myyntiponnisteluissa suomalaisen ruuan ainutlaatuinen maku, sen arktiset sävyt, puhtaus ja runsaus saadaan esiin sykähdyttävästi, ei suomalaisen arkisen ruuan menestystä estä mikään. Menestys vientimarkkinoilla onkin meille yhteinen, oiva tavoite.

Kirjoittaja Juha Eltonen

 

ARCTIC FOOD FROM FINLAND ESITE ENGLANNIKSI
Arctic Food from Finland konseptista on toteutettu odotettu esite vientiä harjoittavien yritysten markkinointia helpottamaan. Esite sisältää faktatietoa englanniksi suomalaisesta ruuasta ja arktisesta ruuantuotannosta. Esite on tarkoitettu ensisijaisesti suomalaisille toimijoille omaa preppausta ja markkinointiviestien muodostamista tukemaan.

Esite PDF-tiedostona löytyy AINEISTOJA osiosta nimellä “Arctic Food from Finland English brochure for marketers”

 

VERKKO-OPETUSTA kauran liiketoimintamahdollisuuksista <uusi>
Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoaa verkkokurssin aihesta Suomalainen kaura ja sen liiketoimintamahdollisuudet. Se on kolmen (3) verkko-opintojakson kauraan keskittyvä kokonaisuus. Kunkin opintojakson laajuus on 5 op.  Ilmoittaudu 16.12.2018 mennessä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen JAMK
 

 

DIAT ja VIDEOT  Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä -seminaarista 25.10.  <uusi>
Seminaarimateriaali dioina ja videoesityksinä löytyvät Aineistoja-osiosta Helsingin seminaari 25.11. Mukana myös Jyrki Sukulan isännöimä paneelikeskustelu, jossa pohditaan miten kasvattaa Suomen elintarvikevientiä.
 

ELINTARVIKEVIENNIN OSAAJA -koulutusohjelma 2018 - 2019
perustuu elintarvikealan erityistarpeisiin ja lähtökohtiin, ja sillä on vahva kytkentä työelämään. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti elintarvikealalla toimiville pk-yrityksille ja henkilöille, joilla on soveltuva amk-tasoinen tutkinto tai vankka kokemus elintarvikealalta ja jotka haluavat kehittyä elintarvikeviennin osaajiksi. Toinen koulutusohjelma starttaa Oulussa 24.1.2019. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.
 

TUORETTA TIETOA KIINAN ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ  <uusi>
Itä-Suomen yliopisto järjesti yhdessä Ruokatiedon kanssa 28.8.2018 seminaarin Kiinan uudesta elintarvikelainsäädännöstä. Aineistoja-osiossa voit ladata seminaarimateriaalin omalle koneellesi.
 

TIETOHAARUKKA 2018
Uusi Tietohaarukka 2018 kertoo suomalaisen elintarvikeketjun muutoksista. Ajankohtaista tilastotietoa alkutuotannosta, jalostuksesta ja kulutuksesta. Saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja Ruokatieto 

EVIRA: ELINTARVIKEVIENNIN ABC
- mitä viennin viranomaisvaatimuksista pitää tietää -webinaari
Ajankohta: 21.9.2018 klo 9.00 - 9.45
Mitä pk-yrityksen on hyvä huomioida, kun suunnittelee tuotteidensa vientiä sisämarkkinoille tai EU:n ulkopuolelle? Webinaarissa Eviran ylitarkastaja Saara Lönnroth käy läpi askeleet vientiin. Ilmoittaudu Aitoja makuja -sivustolta.
Voit lähettää tarkempia aihetoiveita ennen webinaaria sähköpostitse pk-vienti@evira.fi
 

KUTSU Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaari 25.10.2018
Tervetuloa Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin –seminaariin Helsinkiin Klaus K -hotellii Rake-sali  Helsinki torstaina 25.10.2018 klo 12-16 (Ilmoittautuminen klo 11.30 alk.).  Ilmoittautuminen tästä linkistä
Tilaisuus alkaa Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheenvuorolla. Iltapäivän aikana kuulemme rohkeiden ja ennakkoluulottomien yritysten tarinoita. Tilaisuus pureutuu kysymykseen: Mikä on suomalaisen elintarvikeviennin timantti, jota hiomalla tuotteemme erottautuvat ja tunnistetaan maailmalla.

Tilaisuus on Luonnonvarakeskuksen, Ruokatieto Yhdistyksen ja Reilua.fi:n toteuttaman Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki –hankkeen loppuseminaari. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

UUTISKIRJE 4/2018 
lähetetty tilaajille. Uutiskirjeessä on nostoja tämän sivuston osioihin Aineistoja, ennakkokutsu Arktisuus-seminaariin 25.10.2018 sekä linkki Luken Ruokafakta-sivustoon sekä arktiseen policy brief'iin (ks. alla).

POLICY BRIEF Suomi arktisen biotalouden kärkimaaksi
Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut suositukset biotalouden edistämisestä arktisella alueella. Tutkijoiden kokoama policy brief on päättäjille suunnattu julkaisu, joka tiivistää Suomen arktisen osaamisen ja hyödyntämisen mahdollisuudet. Tavoitteena on turvata kestävä kehitys ja saada lisää suomalaisia tuotteita esimerkiksi Aasian markkinoille.

BLOGIT
Blogeja Kiinanmatkan valmisteluista ja Kiinan ruokamarkkinoista

Haasteita ei puutu, kun valmistelee viisumianomusta puhumattakaan vientiponnisteluista

Luonnonvarakeskuksen tutkijat Jaana Kotro ja Lotta Heikkilä ovat julkaisseet blogit aiheista
Kohti Kiinan ruokamarkkinoita, osa 1 – Hiki nousee otsalle
Kohti Kiinan ruokamarkkinoita, osa 2 – Kymmenen pointtia Kiinan elintarvikemarkkinoista ja kuluttajista
Kohti Kiinan markkinoita osa 3 – Yrittäjien havaintoja ja hajatelmia Kiinan markkinoista


 

PODCAST
Mitä suomalaisessa arktisessa ruuassa on erityistä maailman mittakaavassa?

Miksi suomalaiset mansikat maistuvat paremmalta kuin ulkomaiset? Vastaus löytyy jalostuksesta ja pohjoisista olosuhteista. Arktisuus on buumi, mutta kuinka osaisimme hyödyntää sitä?

Toimittaja Noora Mattilan vieraana olivat Luken tutkija Jaana Kotro ja tutkimusprofessori Sirpa Kurppa. He pohtivat, mikä suomalaisessa arktisessa ruoantuotannossa ja arktisessa biotaloudessa on erityistä.
Kuuntele Luken podcastista, millaisilta suomalaisten arktisten elintarvikkeiden mahdollisuudet näyttävät esimerkiksi Kiinan markkinoilla. Mistä tuotteista voisi syntyä myyntivaltteja ja miksi?
Pääset lataamaan ja kuuntelemaan podcastin tästä.

VIENNIN KOULUTUSOHJELMA
Elintarvikealan vientiosaajien koulutus syksyllä 2018  Haku on alkanut

Haku Elintarvikeviennin Osaaja -koulutukseen on alkanut. Elintarvikeviennin Osaaja -koulutusohjelmassa (30 op) on seitsemän jaksoa, jotka koostuvat 14 lähiopetuspäivästä ja koulutuksen päätöspäivästä, oppimistehtävistä ja työpajoista sekä verkko-opetuksesta.

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti elintarvikealalla toimiville pk-yrityksille ja henkilöille, joilla on soveltuva amk-tasoinen tutkinto tai vankka kokemus elintarvikealalta. Koulutus on osallistujille maksuton.

Ohjelma Mikkelissä 11.10.2018–16.5.2019 – hakuaika 17.9.2018 asti
Ohjelma Oulussa 24.1.–10.10.2019 – hakuaika 14.12.2018 asti

Lisätietoja koulutuksesta täältä.https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/elintarvikeviennin-osaaja/

EVIRA
Eviran ajankohtaista viennista 5/2018
on ilmestynyt. Asiaa mm. vientivalmennuspäivästä 4.4.2019
Eviran ajankohtaista viennistä 3/2018 on ilmestynyt
Aiheena mm. raportti Suomen elintarviketurvallisuudesta 2017. Raportti saatavissa myös englanniksi
Eviran ajankohtaista viennistä 2/2018 on ilmestynyt
aiheena mm. Eviran vientivalmennuspäivä , Brexitin vaikutus elintarvikevientiin ja munatuotteiden vienti Japaniin. Lisätietoja pk-vienti@evira.fi 
 

GRÜNE WOCHE2019
Ruoka-, matkailu- ja puutuotealan yritys – lähde mukaan myymään ja markkinoimaan Suomea!

Suomi on pääyhteistyökumppani 18.-27.1.2019 Berliinissä pidettävillä maailman suurimmilla ruoka-alan kuluttajamessuilla. Suomalainen puhdas arktinen ruoka puhtaasta luonnosta, kestävä suomalainen metsätalous, vihreän talouden puutuotteet ja Suomi rentouttavana elämys- ja luontomatkailumaana saavat erityistä näkyvyyttä vuoden 2019 messuilla.

Messut keräävät vuosittain 400 000 kävijää, 90 000 ruoka-alan ammattilaista, yli 4 000 median edustajaa ja poliittisia päättäjiä. Tarjolla on siis runsaasti medianäkyvyyttä ja kontakteja sekä Saksassa että kansainvälisesti.
Tutustu tarkemmin esitteestä ja MTK:n esittelymateriaalista tästä

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Maakunta-/ matkailuosastot, suuret elintarvikeyritykset, yhteistyökumppanit:
Klaus Hartikainen, 040 169 2060, klaus.hartikainen@mtk.fi
Pk-yritykset:
Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi


 

Arktista ruokaa Saksaan - Suomesta partnerimaa Kansainvälisille Grüne Woche -messuille 2019 Berliiniin
MTK:n allekirjoittama sopimus mahdollistaa sen, että suomalainen puhdas arktinen ruoka puhtaasta luonnosta, kestävä suomalainen metsätalous, vihreän talouden puutuotteet ja Suomi rentouttavana elämys- ja luontomatkailumaana saavat erityistä näkyvyyttä vuoden 2019 messuilla.

Tarjolla on runsaasti medianäkyvyyttä ja kontakteja sekä Saksassa että kansainvälisesti. Joka vuosi vain yksi maa on messujen kumppanimaana ja saa sitä kautta itselleen messujen päähuomion.

Varaa paikkasi arktiselta Suomen osastolta.  Osaston, ohjelman ja viestinnän suunnittelee MTK yhteistyössä SLC:n, MMM:n, Business Finlandin, UM:n/ Suomen Saksan edustuston, matkailutoimijoiden sekä muiden keskeisten sidosryhmiemme kanssa. Lisätietoja 
 

Arktisen ruuantuotannon uutiskirje 3/2018 on positettu tilaajille.
Huhtikuisessa uutiskirjeessä kerrottin Arktisen käsikirjan hyödyntämisestä elintarvikeviennissä, elintarvikeviennin osaajakoulutuksessa XAMKissa syksyllä 2018 sekä Grüne Woche -messuista 2018.

Arktisen ruuantuotannon uutiskirje 2/2018 on postitettu tilaajille
Helmikuisessa uutiskirjeessä kerrottiin Arktisen ruuantuotannon konseptin käsikirjasta ja kiinalaisen bisneskultuurin materiaalista. Materiaalit löytyvät kohdasta Aineistot
 

Eviran Vientivalmennuspäivä 9.4.2018
Erityisesti elintarvikealan pk-yrityksille suunnatun päivän ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät täältä:  Ilmoittaudu mukaan 29.3. mennessä! Vientivalmennuspäivän järjestävät yhteistyössä Eviran pk-vientihanke ja Food from Finland -ohjelma. Lisätietoja täältä.
 

MUUT MEDIAT
Arktisuutta hyödynnetään yritysten markkinoinnissa

Markkinointi & Mainonta -lehden numerossa 3/2018 kerrotaan suomalaisista elintarvikealan yrityksistä, jotka hyödyntävät arktisuutta markkinoinnissaan. Jutussa mainitaan myös Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki -hanke.  Kopio lehtiartikkelista alareunan liitteissä. Juttu Arktisella maineella voidaan luoda menestyviä tuotteita
 

KIINA-TYÖPAJAT 2-4
Kiina-aiheiset työpajat 
huhti- ja kesäkuussa 2018
Jatkoa Arvi-hankkeen järjestämälle Kiina kick off -miniseminaarille Finnish Food Innovations –ohjelma tarjoaa kevään aikana pk-elintarvikeyrityksille monipuolista tietoa Kiinan markkinasta ja tuotekehityksestä.

Kolme työpajaa:
Ke 28.3. klo 9 – 15.30 ”Access China – a workshop on Chinese Compliance” – Regulaatio, vientiluvat, maahantuonnin käytännöt ja tuotemerkkien suojaaminen. Työpaja toteutetaan yhteistyössä  Fennopromon ja Business Finlandin Food from Finland –kasvuohjelman kanssa.
To 26.4. klo 9 – 16 Tuotekonseptointi Kiinaan – Miten kehität uuden tuotteen tai sovitat nykyisen tuotteesi Kiinan markkinalle.
To 7.6. klo 9 – 16 Shanghaihin tehtävän Fact finding -matkan (13.-19.5.) tulosten purku ja verkostoituminen Kiinan kaupan toimijoiden kanssa jatkotoimenpiteitä varten.

Järjestämme myös Fact finding –matka Kiinaan ja SIAL Shanghai-elintarvikemessuille 13. – 19.5. Matka on jo täyteen varattu. Matkan tulokset pääsee kuitenkin kuulemaan kesäkuun työpajassa.
Lisätietoja Finnish Food Innovations -hanke . Työpajojen ohjelmat ladattavissa alareunan liitteistä.
 

KIINA-TYÖPAJA 1
Kiina-kick off miniseminaari /road show torstaina 1.2.2018 klo 12 - 16

Tule syventämään Kiina-tietouttasi ja tutkimaan, onko maa potentiaalinne kohdemarkkina yrityksellenne.  Järjestämme yhdessä Finnish Food Innovations -hankeen kanssa Kiina-miniseminaarin osana laajempaa Kiina-valmentautumista. Ensäimmäisen työpajan aiheena on Arktista ruokaa Suomesta Kiinan markkinoille - ideoita markkinoiden avaamiseen ja viestintään. Keskitymme Kiinan maa-, bisnes- ja ruokakulttuuriin vientiyrityksen näkökulmasta. Paikka on Flavour Studiolla, Teurastoman Kellohalli, osoite Työpajankatu 2, Helsingin Tukkutori. Tilaisuus on maksuton. Se on tarkoitettu vientiä suunnitteleville elintarvikealan yrityksille.
 

MUUT MEDIAT /RADIO-OHJELMA
Arktisuudesta Yle Puheen keskusteluohjelmassa 8.1.2018

Ruokavientiä voi monipuolistaa. Raaka-aineiden ja kuluttajapakattujen elintarvikkeiden lisäksi Suomesta voitaisiin viedä myös lisäarvoa tuovaa teknologiaa. Lisää tästä Yle Puheen keskusteluohjelmassa Tulevaisuuden lautasmalli. Keskustelijoina Tiina Lampisjärvi Ruokatiedosta ja tutkija Emilia Norlund VTT:stä.


 

LUONNONVARAKESKUS
Ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja 2017

Luonnonvarakeskus on julkaissut Ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja 2017 . Sieltä löytyy helposti hyödynnettävässä muodossa tilastoja maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.


 

RUOKAFAKTAT
Suomalaiset tuotantotavat kansainvälisessä vertailussa: Uusi Ruokafaktasivusto avattu

Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelu Ruokafaktasivusto esittää tilastotietoa suomalaisen ruuantuotannon sijoittumisesta kansainvälisessä vertailussa kymmenien tunnuslukujen valossa. Palveluun on koottu kuluttajille ja elintarvikealan yrityksille sekä medialle käyttökelpoisessa muodossa tietoa elintarvikeryhmittäin esimerkiksi ruuan torjunta-aine- tai antibioottijäämistä ja tuotantotavoista.
 

KIINAN RUOKAMARKKINAT
Katsaus Kiinan ruokamarkkinoihin

Maistiaisiksi Pikesin hankkeessa syntynyt katsaus Kiinan markkinoihin.

OPINTOMATKA
Opinto-/Fact finding -matka Kiinaan SIALShanghai-messuille 13. – 19.5.2018 

Osana arktisuushanketta teemme omakustanteisen tutustumismatkan Kiinaan mm. SIAL Shanghai -messuille. Yhteistyössä mukana Finnish Food Innovations -hanke. Kaikki paikat ovat varattu.

MARKKINOINTIMATERIAALIA
Uusia valokuvia vientitoimijoiden käyttöön

Kaikkien vientitoimijoiden käyttöön on saatavissa valokuvia arktista olosuhteista (pelto, niitty, järvi), jossa kasvaa suomalainen ruoka, suomalaisella ammattitaidolla. Ota yhteyttä ruokatieto (at) ruokatieto ti

UUTTA TIETOA SUOMALAISESTA KALASTA
Kala - Miten arktiset olosuhteet näkyvät silakassa, muikussa ja kasvatetussa kirjolohessa

Luken tutkija Anu Reinikka on koonnut selkeän matriisiin luonnonolosuhteista, jotka tukevat  kalan pyyntiä, kasvatusta ja markkinointia myös vientimarkkinoille. Esimerkkikaloina ovat silakka, muikku ja kasvatettu kirjolohi  Katso liite sivun alareunasta.
Lisätietoa Turun seminaarin esitysaineistossa ja Tutkitusti-osiossa.


 

EVIRA NEUVOO
Eviran neuvontaa pk-viejille

Suosittelemme Eviran usein päivittyviä nettisivuja. Siellä kerrotaan ajankohtaista tietoa elintarvikkeiden viejille.  Nyt uutta tietoa kalasta ja kalajalostuksesta Lisätietoja tästä.

Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017
Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017 on lähetetty kiinnostuneille. Uutiskirje on myös luettavissa sivun alalaidassa olevasta liitteestä.

Arktisuudesta potkua elintarvikeviennille -seminaari 8.11.2017 Turussa 
Miten Suomen ääreviä olosuhteita voi hyödyntää elintarvikeviennissä ja mitä lisäarvoa niistä on suomalaiselle ruoantuotannolle? Miten Suomen ainutlaatuisia vesiresursseja voi hyödyntää elintarvikeviennissä? Miten mahdollisuuksia verkkokauppa tarjoaa elintarvikkeiden vientiin? Seminaarimateriaali löytyy kohdasta Aineistoja.

 

TIETOHAARUKKA 2017
Uusi Tietohaarukka 2017 kertoo Suomen ruokamarkkinasta

Tuore Tietohaarukka kertoo suomalaisen elintarvikeketjun muutoksista. Ajankohtaista tilastotietoa alkutuotannosta, jalostuksesta ja kulutuksesta. Saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja Ruokatieto Yhdistys ry

 

TYÖPAJA SAKSA
Vientimaa Saksa 

Finnish Food Innovations -ohjelma järjestää syksyn aikana kolme työpajaa Saksa –teemalla eri puolilla Suomea, 27.9. Helsingissä, 25.10. Seinäjoella ja 22.11.2017 Tampereella. Lisätietoja tästä

SEMINAARI
Seminaari  aiheesta Aasian kaupan haasteet ja mahdollisuudet 18.9. Turussa 

Seminaari on tarkoitettu yrityksille, jotka jo harjoittavat vientitoimintaa tai suunnittelevat sitä. Järjestäjä Turun ammattikorkeakoulu. Lisätietoja tästä
Seminaarin sisältö

  • PK-yrityksen vientityö Aasiaan käytännössä
  • Miten vientitoimintaa voidaan paikallistasolla edistää? 
  • Miten valtio auttaa yrityksiä vientiponnisteluissa?
  • Kokemuksia suuryrityksen Aasian viennistä
  • Miten maatalousyrittäjä pääsee mukaan vientiin?
  • Viranomaisten ja järjestöjen rooli viennin edistämisessä
  • Turun ammattikorkeakoulun elintarvikealan palvelut

Seminaari järjestetään maanantaina 18.9. klo 9-12.20 Turun ammattikorkeakoulun tiloissa, Lemminkäisenkatu 30. Lisätietoja tästä.

MUUT MEDIAT
Suomessa annetaan tuotantoeläimille antiobiootteja tositarpeeseen 

Helsingin  Sanomat julkaisi elokuussa 2017 artikkelin, jossa se kertoo EU:ssa tehdystä selvityksestä jossa tutkittiin tuotantoeläimille annettavia antibiotteja ja niiden jäämiä. Suomi pärjää vertailussa mainiosti. Lue syyt täältä.

MUUT MEDIAT
Miten palvella kiinalaisia matkailijoita ?

Elintarvikevientiä tapahtuu myös matkailussa. Turistit vievät matkalaukuissaan paikallisia ruokatuotteta ja maistelevat paikallisia herkkuja. Daily Finland -lehti haastatteliji Luken tutkijaa Xing Liu'ta, miten palvella kiinalaisia matkailijoita. Lue juttu tästä

SEMINAARI
Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin/ seminaari Rovaniemellä 3.5.2017

Reilu 70 osallistujaa kuunteli ja keskusteli, miten arktisuutta voi hyödyntää elintarvikkeiden viennissä. Kiitos kaikille osallistujille!
Esitykset videoineen löytyvät Aineistoja-osiosta. Käy tutustumassa!

SEMINAARI
Lämpimästi tervetuloa Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaariin Rovaniemelle Arktikumiin
(Pohjoisranta 4)
keskiviikkona 3.5.2017 klo 10.00–16. Kahvia ja pientä suolaista tarjolla klo 9.30 alkaen.
Tilaisuudessa käsitellään mm. elintarvikealan viennin kilpailukyvyn nykytilaa ja kehittämistarpeita ja kuullaan alueen yrittäjien tarinoita heidän matkastaan ja kokemuksistaan vientimarkkinoille. Lisäksi tilaisuudessa esitellään arktisuuskonsepti, jota yritykset voivat hyödyntää viestinnässä ja brändin rakentamisessa.  Tilaisuuden avaa yhteysjohtaja Maiju Hyry Lapin liitosta, jonka jälkeen kansanedustaja ja arkisen valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Kulmuni alustaa aiheesta ”Puhdasta ilmaa pullossa. – Arktisten elintarvikkeiden vientimahdollisuudet”.

Seminaarin taukojen aikana palvelevat vientiklinikat, joissa eri tahot ovat valmiina vastaamaan Sinua askarruttaviin kysymyksiin. Klinikoita ovat pitämässä mm. Evira, MTK, Naturpolis, Ruokatieto Yhdistys ry, Food from Finland ja Lapin elintarvikeohjelma. Iltapäivän kahvitauolla maistellaan alueen yrittäjien tarjoilemia arktisia makupaloja.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen linkistä: https://www.lyyti.fi/p/Arktisuudesta_potkua_elintarvikevientiin_7226/fi/ohjelma

Linkki ohjaa suoraan tilaisuuden ohjelmasivulle. Yläpalkista pääsee valitsemaan ilmoittautumissivun. Ilmoittautumiset 27.4.2017 mennessä.

MUUT MEDIAT
Arktisuudesta potkua vientiin - juttu ilmestynyt nettilehdessä Luonnosta Sinulle helmikuussa 2017

Arktiset Aromit ry:n uusin nettilehti julkaisi jutun arktisuudesta viennin vauhdittajana. Lue uusin lehti tässä

VIENTIOPAS RUOKATURVALLISUUDESTA
Ruokaturvallisuusratkaisut viennin vauhdittajana - vientiopas 

Food Safety Management Finland ry FSMG on julkaissut Vientioppaan tammikuussa 2017. Katso myös VTT

Arktisen ruuan uutiskirje ilmestynyt joulukuu 2017
Hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan mm. markkinointimateriaalista joka on yritysten käytössä, jotka haluavat profiloitua arktisuudella, arktisilla olosuhteilla, arktisella osaaamisella ja arktisella ruualla. Ks. liitteet tämän sivun lopussa. Voit tilata uutiskirjeen osoitteesta ruokatieto (a) ruokatieto.fi. Uutiskirje ilmestyy 2-3 kertaa vuodessa.

MUUT MEDIAT
Yritysuutisia Suomesta

Upeita kasvuyritystarinoita Good News From Finland mm. ruuankuljetuksesta, arktisista marjoista ja yrteistä, maitojauheesta ja alkoholista.

ARKTISUUS ELINTARVIKEVIENNIN KÄRKENÄ 2016 - 2018 -HANKKEESTA

Hankkeen tavoitteet
LuonnonvarakeskuksenRuokatieto Yhdistys ry:n ja Reilua.fi Oy:n yhteishankkeen tavoitteena on kehittää elintarvikealan vientiedellytyksiä rakentamalla arktisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta kilpailuvaltti uomalaiselle elintarvikeviennille. Tässä hankkeessa arktisella ruoantuotannolla tarkoitetan 60 leveysasteen pohjoispuolella tapahtuvaa tuotantoa. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään tietoa sekä kehitetään yrityksille välineitä arktisuuden hyödyntämiseksi kotimaassa ja vientimarkkinoilla. Kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat elintarvikealan kasvuhaluiset pk-yritykset, jotka suunnittelevat viennin aloittamista, harjoittavat jo vientiä tai eivät ole vielä tunnistaneet vientiä mahdollisuutena kasvattaa liiketoimintaansa.

Hankeaika on 1.1.2016 – 31.12.2018. Jatkettu 30.3.2019 saakka.

Arktisuus tarjoaa Suomen ruuantuotannolle kiinnostavan tarinan
Arktisuudenn avulla voimme erottautua elintarvikeviennissä ja tuotteemme osataan tunnistaa maailmalla. Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä (ARVI) -hanke kokoaa pohjoiseen sijaintiimme perustuvat ruuantuotannon lisäarvotekijät ja vahvuudet arktisuuskonseptiksi. Arktisuutta hyödyntämällä maaseudulla toimivat maa- ja elintarvikealan yrittäjät voivat erilaistaa tuotteitaan, tehostaa markkinointiaan ja tunnistaa uusia liiketoiminta- ja markkinamahdollisuuksia.

Hankkeen rahoitus

Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

HANKKEEN TAPAHTUMAT 2016 - 2018
 

Arvi-hankkeen ohjausryhmä kokous 2019
Arvi-hankkeen ohjausryhmän kokous 3.12.2018
Yritysseminaari Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin 25.10.2018 Helsinkgissä
Sidosryhmätapaaminen 11.9. Helsingissä
ARVI-hankkeen ohjausryhmän kokous  8.6.2018
Arktisuuden esittely Elintarvikepäivässä  15.5.2018
Opintomatka SIAL Shanghai mesusille 13.-20.4.2018
Kiina-työpajat yhteistyössä Finnish food innovations 2.0 -hankkeen kanssa
Kiina-miniseminaari ja road show 1.2.2018
Fact Finding -matka Kiinaan ks. yllä 
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 21.3.2018
Yritysseminaari  keskiviikkona 8.11.2017 Turussa 
Peruna-alan työpaja 19.6.2017
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 21.9. --> siirretty 26.10.2017
Yritysseminaari Rovaniemellä 3.5. 2017 Tarkempi ohjelma yllä.
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 9.3.2017
Arvi-hankkeen ohjausryhmän kokous 31.5.2017
ARVI-hankkeen ohjausryhmän kokous  25.11.2016
Yritysseminaari Mikkelissä 16.11.2016 Teemana mm. viennin ensiaskeleet
Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki Kick-off-seminaari huhtikuussa 2016

HANKKEEN UUTISKIRJEET VERKOSTOLLE

Uutiskirje ilmestynyt  lokakuussa 2018, huhtikuussa 2018, helmikuussa 2018, joulukuussa 2017,  syyskuussa 2017 ja joulukuussa 2016