AJANKOHTAISTA

13.02.2018

AJANKOHTAISTA

Arktisuutta hyödynnetään yritysten markkinoinnissa <uusi>
Markkinointi & Mainonta -lehden numerossa 3/2018 kerrotaan suomalaisista elintarvikealan yrityksistä, jotka hyödyntävät arktisuutta markkinoinnissaan. Jutussa mainitaan myös Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki -hanke.  Kopio lehtiartikkelista alareunan liitteissä.
 

Kiina-aiheiset työpajat <uusi>
Jatkoa Arvi-hankkeen järjestämälle Kiina kick off -miniseminaarille Finnish Food Innovations –ohjelma tarjoaa kevään aikana pk-elintarvikeyrityksille monipuolista tietoa Kiinan markkinasta ja tuotekehityksestä.

Kolme työpajaa:
Ke 28.3. klo 9 – 16 ”Acces China – a workshop on Chinese Compliance” – Regulaatio, vientiluvat, maahantuonnin käytännöt ja tuotemerkkien suojaaminen. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Business Finlandin Food from Finland –kasvuohjelman kanssa.
To 26.4. klo 9 – 16 Tuotekonseptointi Kiinaan – Miten kehität uuden tuotteen tai sovitat nykyisen tuotteesi Kiinan markkinalle.
To 7.6. klo 9 – 16 Shanghaihin tehtävän Fact finding -matkan (13.-19.5.) tulosten purku ja verkostoituminen Kiinan kaupan toimijoiden kanssa jatkotoimenpiteitä varten.

Järjestämme myös Fact finding –matka Kiinaan ja SIAL Shanghai-elintarvikemessuille 13. – 19.5., mutta matka on jo täyteen varattu. Matkan tulokset pääsee kuitenkin kuulemaan kesäkuun työpajassa
Lisätietoja Finnish Food Innovations -hanke . Työpajojen ohjelmat ladattavissa alareunan liitteistä.

Kiina-kick off miniseminaari /road show torstaina 1.2.2018 klo 12 - 16
Tule syventämään Kiina-tietouttasi ja tutkimaan, onko maa potentiaalinne kohdemarkkina yrityksellenne.  Järjestämme yhdessä Finnish Food Innovations -hankeen kanssa Kiina-miniseminaarin osana laajempaa Kiina-valmentautumista. Ensäimmäisen työpajan aiheena on Arktista ruokaa Suomesta Kiinan markkinoille - ideoita markkinoiden avaamiseen ja viestintään. Keskitymme Kiinan maa-, bisnes- ja ruokakulttuuriin vientiyrityksen näkökulmasta. Paikka on Flavour Studiolla, Teurastoman Kellohalli, osoite Työpajankatu 2, Helsingin Tukkutori. Tilaisuus on maksuton. Se on tarkoitettu vientiä suunnitteleville elintarvikealan yrityksille.

Arktisuudesta Yle Puheen keskusteluohjelmassa 8.1.
Ruokavientiä voi monipuolistaa. Raaka-aineiden ja kuluttajapakattujen elintarvikkeiden lisäksi Suomesta voitaisiin viedä myös lisäarvoa tuovaa teknologiaa. Lisää tästä Yle Puheen keskusteluohjelmassa Tulevaidsuuden lautasmalli. Keskustelijoina Tiina Lampisjärvi Ruokatiedosta ja tutkija Emilia Norlund VTT:stä.

Ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja 2017
Luonnonvarakeskus on julkaissut Ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja 2017 . Sieltä löytyy helposti hyödynnettävässä muodossa tilastoja maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.


 

Suomalaiset tuotantotavat kansainvälisessä vertailussa: Uusi Ruokafaktasivusto avattu
Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelu Ruokafaktasivusto esittää tilastotietoa suomalaisen ruuantuotannon sijoittumisesta kansainvälisessä vertailussa kymmenien tunnuslukujen valossa. Palveluun on koottu kuluttajille ja elintarvikealan yrityksille sekä medialle käyttökelpoisessa muodossa tietoa elintarvikeryhmittäin esimerkiksi ruuan torjunta-aine- tai antibioottijäämistä ja tuotantotavoista.

Katsaus Kiinan ruokamarkkinoihin
Maistiaisiksi Pikesin hankkeessa syntynyt katsaus Kiinan markkinoihin.

Opinto-/Fact finding -matka Kiinaan SIALShanghai-messuille 13. – 19.5.2018 
Osana arktisuushanketta teemme omakustanteisen tutustumismatkan Kiinaan mm. SIAL Shanghai -messuille. Yhteistyössä mukana Finnish Food Innovations -hanke. Kaikki paikat ovat varattu.

Uusia valokuvia vientitoimijoiden käyttöön <uusi>
Kaikkien vientitoimijoiden käyttöön on saatavissa valokuvia arktista olosuhteista (pelto, niitty, järvi), jossa kasvaa suomalainen ruoka, suomalaisella ammattitaidolla. Ota yhteyttä ruokatieto (at) ruokatieto ti

Kala - Miten arktiset olosuhteet näkyvät silakassa, muikussa ja kasvatetussa kirjolohessa <uusi>
Luken tutkija Anu Reinikka on koonnut selkeän matriisiin luonnonolosuhteista, jotka tukevat  kalan pyyntiä, kasvatusta ja markkinointia myös vientimarkkinoille. Esimerkkikaloina ovat silakka, muikku ja kasvatettu kirjolohi  Katso liite sivun alareunasta.
Lisätietoa Turun seminaarin esitysaineistossa.

Eviran neuvontaa pk-viejille
Suosittelemme Eviran usein päivittyviä nettisivuja. Siellä kerrotaan ajankohtaista tietoa mysö viejille.  Nyt uutta tietoa kalasta ja kalajalostuksesta Lisätietoja tästä.

Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017
Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017 on lähetetty kiinnostuneille. Uutiskirje on myös luettavissa sivun alalaidassa olevasta liitteestä.

Arktisuudesta potkua elintarvikeviennille -seminaari 8.11.2017 Turussa 
Miten Suomen ääreviä olosuhteita voi hyödyntää elintarvikeviennissä ja mitä lisäarvoa niistä on suomalaiselle ruoantuotannolle? Miten Suomen ainutlaatuisia vesiresursseja voi hyödyntää elintarvikeviennissä? Miten mahdollisuuksia verkkokauppa tarjoaa elintarvikkeiden vientiin? Seminaarimateriaali löytyy kohdasta Aineistoja.

Uusi Tietohaarukka 2017 kertoo Suomen ruokamarkkinasta
Tuore Tietohaarukka kertoo suomalaisen elintarvikeketjun muutoksista. Ajankohtaista tilastotietoa alkutuotannosta, jalostuksesta ja kulutuksesta. Saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja Ruokatieto Yhdistys ry

Vientimaa Saksa 
Finnish Food Innovations -ohjelma järjestää syksyn aikana kolme työpajaa Saksa –teemalla eri puolilla Suomea, 27.9. Helsingissä, 25.10. Seinäjoella ja 22.11.2017 Tampereella. Lisätietoja tästä

Seminaari  aiheesta Aasian kaupan haasteet ja mahdollisuudet 18.9. Turussa 
Seminaari on tarkoitettu yrityksille, jotka jo harjoittavat vientitoimintaa tai suunnittelevat sitä. Järjestäjä Turun ammattikorkeakoulu. Lisätietoja tästä
Seminaarin sisältö

  • PK-yrityksen vientityö Aasiaan käytännössä
  • Miten vientitoimintaa voidaan paikallistasolla edistää? 
  • Miten valtio auttaa yrityksiä vientiponnisteluissa?
  • Kokemuksia suuryrityksen Aasian viennistä
  • Miten maatalousyrittäjä pääsee mukaan vientiin?
  • Viranomaisten ja järjestöjen rooli viennin edistämisessä
  • Turun ammattikorkeakoulun elintarvikealan palvelut

Seminaari järjestetään maanantaina 18.9. klo 9-12.20 Turun ammattikorkeakoulun tiloissa, Lemminkäisenkatu 30. Lisätietoja tästä.

Suomessa annetaan tuotantoeläimille antiobiootteja tositarpeeseen 
Helsingin  Sanomat julkaisi elokuussa 2017 artikkelin, jossa se kertoo EU:ssa tehdystä selvityksestä jossa tutkittiin tuotantoeläimille annettavia antibiotteja ja niiden jäämiä. Suomi pärjää vertailussa mainiosti. Lue syyt täältä.

Miten palvella kiinalaisia matkailijoita ?
Elintarvikevientiä tapahtuu myös matkailussa. Turistit vievät matkalaukuissaan paikallisia ruokatuotteta ja maistelevat paikallisia herkkuja. Daily Finland -lehti haastatteliji Luken tutkijaa Xing Liu'ta, miten palvella kiinalaisia matkailijoita. Lue juttu tästä

Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin/ seminaari Rovaniemellä 3.5.2017
Reilu 70 osallistujaa kuunteli ja keskusteli, miten arktisuutta voi hyödyntää elintarvikkeiden viennissä. Kiitos kaikille osallistujille!
Esitykset videoineen löytyvät Aineistoja-osiosta. Käy tutustumassa!

Lämpimästi tervetuloa Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaariin Rovaniemelle Arktikumiin (Pohjoisranta 4)
keskiviikkona 3.5.2017 klo 10.00–16. Kahvia ja pientä suolaista tarjolla klo 9.30 alkaen.
Tilaisuudessa käsitellään mm. elintarvikealan viennin kilpailukyvyn nykytilaa ja kehittämistarpeita ja kuullaan alueen yrittäjien tarinoita heidän matkastaan ja kokemuksistaan vientimarkkinoille. Lisäksi tilaisuudessa esitellään arktisuuskonsepti, jota yritykset voivat hyödyntää viestinnässä ja brändin rakentamisessa.  Tilaisuuden avaa yhteysjohtaja Maiju Hyry Lapin liitosta, jonka jälkeen kansanedustaja ja arkisen valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Kulmuni alustaa aiheesta ”Puhdasta ilmaa pullossa. – Arktisten elintarvikkeiden vientimahdollisuudet”.

Seminaarin taukojen aikana palvelevat vientiklinikat, joissa eri tahot ovat valmiina vastaamaan Sinua askarruttaviin kysymyksiin. Klinikoita ovat pitämässä mm. Evira, MTK, Naturpolis, Ruokatieto Yhdistys ry, Food from Finland ja Lapin elintarvikeohjelma. Iltapäivän kahvitauolla maistellaan alueen yrittäjien tarjoilemia arktisia makupaloja.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen linkistä: https://www.lyyti.fi/p/Arktisuudesta_potkua_elintarvikevientiin_7226/fi/ohjelma

Linkki ohjaa suoraan tilaisuuden ohjelmasivulle. Yläpalkista pääsee valitsemaan ilmoittautumissivun. Ilmoittautumiset 27.4.2017 mennessä.

Arktisuudesta potkua vientiin - juttu ilmestynyt nettilehdessä Luonnosta Sinulle helmikuussa 2017
Arktiset Aromit ry:n uusin nettilehti julkaisi jutun arktisuudesta viennin vauhdittajana. Lue uusin lehti tässä

Ruokaturvallisuusratkaisut viennin vauhdittajana - vientiopas 
Food Safety Management Finland ry FSMG on julkaissut Vientioppaan tammikuussa 2017. Katso myös VTT

Arktisen ruuan uutiskirje ilmestynyt joulukuu 2017
Hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan mm. markkinointimateriaalista joka on yritysten käytössä, jotka haluavat profiloitua arktisuudella, arktisilla olosuhteilla, arktisella osaaamisella ja arktisella ruualla. Ks. liitteet tämän sivun lopussa. Voit tilata uutiskirjeen osoitteesta ruokatieto (a) ruokatieto.fi. Uutiskirje ilmestyy 2-3 kertaa vuodessa.

Yritysuutisia Suomesta
Upeita kasvuyritystarinoita Good News From Finland mm. ruuankuljetuksesta, arktisista marjoista ja yrteistä, maitojauheesta ja alkoholista.

ARKTISUUS ELINTARVIKEVIENNIN KÄRKENÄ 2016 - 2018 -HANKKEESTA

Hankkeen tavoitteet
LuonnonvarakeskuksenRuokatieto Yhdistys ry:n ja Reilua.fi Oy:n yhteishankkeen tavoitteena on kehittää elintarvikealan vientiedellytyksiä rakentamalla arktisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta kilpailuvaltti uomalaiselle elintarvikeviennille. Tässä hankkeessa arktisella ruoantuotannolla tarkoitetan 60 leveysasteen pohjoispuolella tapahtuvaa tuotantoa. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään tietoa sekä kehitetään yrityksille välineitä arktisuuden hyödyntämiseksi kotimaassa ja vientimarkkinoilla. Kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat elintarvikealan kasvuhaluiset pk-yritykset, jotka suunnittelevat viennin aloittamista, harjoittavat jo vientiä tai eivät ole vielä tunnistaneet vientiä mahdollisuutena kasvattaa liiketoimintaansa.

Hankeaika on 1.1.2016 – 31.12.2018.

Arktisuus tarjoaa Suomen ruuantuotannolle kiinnostavan tarinan
Arktisuudenn avulla voimme erottautua elintarvikeviennissä ja tuotteemme osataan tunnistaa maailmalla. Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä (ARVI) -hanke kokoaa pohjoiseen sijaintiimme perustuvat ruuantuotannon lisäarvotekijät ja vahvuudet arktisuuskonseptiksi. Arktisuutta hyödyntämällä maaseudulla toimivat maa- ja elintarvikealan yrittäjät voivat erilaistaa tuotteitaan, tehostaa markkinointiaan ja tunnistaa uusia liiketoiminta- ja markkinamahdollisuuksia.

Hankkeen rahoitus

Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

HANKKEEN TAPAHTUMAT 2016 - 2018
Kiina-työpajat yhteistyössä Finnish food innovations 2.0 -hankkeen kanssa
Kiina-miniseminaari ja road show 1.2.2018
Fact Finding -matka Kiinaan ks. yllä <tulossa>
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 21.3.2018 <tulossa>
Yritysseminaari  keskiviikkona 8.11.2017 Turussa 
Peruna-alan työpaja 19.6.2017
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 21.9. --> siirretty 26.10.2017
Yritysseminaari Rovaniemellä 3.5. 2017 Tarkempi ohjelma yllä.
Arvi-sidosryhmän tapaaminen 9.3.2017
Arvi-hankkeen ohjausryhmän kokous 31.5.2017
ARVI-hankkeen ohjausryhmän kokous  25.11.2016
Yritysseminaari Mikkelissä 16.11.2016 Teemana mm. viennin ensiaskeleet
Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki Kick-off-seminaari huhtikuussa 2016

HANKKEEN UUTISKIRJEET VERKOSTOLLE

Uutiskirje ilmestynyt joulukuussa 2017,  syyskuussa 2017 ja joulukuussa 2016
Lataa uutiskirje tämän sivun lopussa

TILAA / PERUUTA UUTISKIRJE

Hankkeen ja arktisen ruuan uutiskirjeen voi tilata ja peruuttaa osoitteesta ruokatieto@ruokatieto.fi

SOMETUSTA #arktinenruoka #arcticfood

Voit osallistua some-keskusteluun aihetunnisteilla #arktinenruoka #arcticfood
Arvi-hankkeen sidosryhmällä on myös oma LinkedIn-ryhmä. Ota yhteyttä eeva.heikkila  (a)   ruokatieto. fi