AJANKOHTAISTA

20.09.2017

AJANKOHTAISTA

Eviran neuvontaa pk-viejille

Suosittelemme Eviran usein päivittyviä nettisivuja. Siellä kerrotaan ajankohtaista tietoa mysö viejille.  Nyt uutta tietoa kalasta ja kalajalostuksesta Lisätieto tästä.

 

Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017 on ilmestynyt <uusi>

Arktisen ruuan ja ruuantuotannon uutiskirje 1/2017 on lähetetty kiinnostuneille. Uutiskirje on myös luettavissa sivun alalaidassa olevasta liitteestä.

 

Tulossa Arktisuudesta potkua elintarvikeviennille -seminaari 8.11.2017 Turussa <uusi>

Miten Suomen ääreviä olosuhteita voi hyödyntää elintarvikeviennissä ja mitä lisäarvoa niistä on suomalaiselle ruoantuotannolle? Miten Suomen ainutlaatuisia vesiresursseja voi hyödyntää elintarvikeviennissä? Miten mahdollisuuksia verkkokauppa tarjoaa elintarvikkeiden vientiin? 

Lämpimästi tervetuloa Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaariin keskiviikkona 8.11.2017 Turussa. Lisätietoja tästä. - Tilaisuus on maksuton.

Tilaisuudessa kerrotaan myös keväällä 2018 järjestettävästä opintomatkasta  Kiinaan. Matkalle toivotetaan tervetulleiksi mukaan erityisesti kaikki yritysten edustajat. 

 

Uusi Tietohaarukka 2017 on ilmestynyt <uusi>

Tuore Tietohaarukka kertoo suomalaisen elintarvikeketjun muutoksista. Ajankohtaista tilastotietoa alkutuotannosta, jalostuksesta ja kulutuksesta. Saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja Ruokatieto Yhdistys ry

 

Vientimaa Saksa <uusi>

Finnish Food Innovations -ohjelma järjestää syksyn aikana kolme työpajaa Saksa –teemalla eri puolilla Suomea, 27.9. Helsingissä, 25.10. Seinäjoella ja 22.11.2017 Tampereella. Lisätietoja tästä

 

Seminaari  aiheesta Aasian kaupan haasteet ja mahdollisuudet 18.9. Turussa 

Seminaari on tarkoitettu yrityksille, jotka jo harjoittavat vientitoimintaa tai suunnittelevat sitä. Järjestäjä Turun ammattikorkeakoulu. Lisätietoja tästä

Seminaarin sisältö

  • PK-yrityksen vientityö Aasiaan käytännössä
  • Miten vientitoimintaa voidaan paikallistasolla edistää? 
  • Miten valtio auttaa yrityksiä vientiponnisteluissa?
  • Kokemuksia suuryrityksen Aasian viennistä
  • Miten maatalousyrittäjä pääsee mukaan vientiin?
  • Viranomaisten ja järjestöjen rooli viennin edistämisessä
  • Turun ammattikorkeakoulun elintarvikealan palvelut

Seminaari järjestetään maanantaina 18.9. klo 9-12.20 Turun ammattikorkeakoulun tiloissa, Lemminkäisenkatu 30. Lisätietoja tästä.

Suomessa annetaan tuotantoeläimille antiobiootteja tositarpeeseen 

Helsingin sanomat julkaisi elokuussa 2017 artikkelin, jossa se kertoo EU:ssa tehdystä selvityksestä jossa tutkittiin tuotantoeläimille annettavia antibiotteja ja niiden jäämiä. Suomi pärjää vertailussa mainiosti. Lue syyt täältä.

 

Miten palvella kiinalaisia matkailijoita ?

Elintarvikevientiä tapahtuu myös matkailussa. Turistit vievät matkalaukuissaan paikallisia ruokatuotteta ja maistelevat paikallisia herkkuja. Daily Finland -lehti haastatteliji Luken tutkijaa Xing Liu'ta, miten palvella kiinalaisia matkailijoita. Lue juttu tästä

Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin/ seminaari Rovaniemellä 3.5.2017

Reilu 70 osallistujaa kuunteli ja keskusteli, miten arktisuutta voi hyödyntää elintarvikkeiden viennissä. Kiitos kaikille osallistujille! 

Esitykset videoineen löytyvät Aineistoja-osiosta. Käy tutustumassa!

 

Lämpimästi tervetuloa Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaariin Rovaniemelle Arktikumiin (Pohjoisranta 4) keskiviikkona 3.5.2017 klo 10.00–16. Kahvia ja pientä suolaista tarjolla klo 9.30 alkaen.

Tilaisuudessa käsitellään mm. elintarvikealan viennin kilpailukyvyn nykytilaa ja kehittämistarpeita ja kuullaan alueen yrittäjien tarinoita heidän matkastaan ja kokemuksistaan vientimarkkinoille. Lisäksi tilaisuudessa esitellään arktisuuskonsepti, jota yritykset voivat hyödyntää viestinnässä ja brändin rakentamisessa.  Tilaisuuden avaa yhteysjohtaja Maiju Hyry Lapin liitosta, jonka jälkeen kansanedustaja ja arkisen valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Kulmuni alustaa aiheesta ”Puhdasta ilmaa pullossa. – Arktisten elintarvikkeiden vientimahdollisuudet”.

Seminaarin taukojen aikana palvelevat vientiklinikat, joissa eri tahot ovat valmiina vastaamaan Sinua askarruttaviin kysymyksiin. Klinikoita ovat pitämässä mm. Evira, MTK, Naturpolis, Ruokatieto Yhdistys ry, Food from Finland ja Lapin elintarvikeohjelma. Iltapäivän kahvitauolla maistellaan alueen yrittäjien tarjoilemia arktisia makupaloja.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen linkistä: https://www.lyyti.fi/p/Arktisuudesta_potkua_elintarvikevientiin_7226/fi/ohjelma

Linkki ohjaa suoraan tilaisuuden ohjelmasivulle. Yläpalkista pääsee valitsemaan ilmoittautumissivun. Ilmoittautumiset 27.4.2017 mennessä.

 

Arktisuudesta potkua vientiin - juttu ilmestynyt nettilehdessä Luonnosta Sinulle helmikuussa 2017

Arktiset Aromit ry:n uusin nettilehti julkaisi jutun arktisuudesta viennin vauhdittajana. Lue uusin lehti tässä

 

 

 

Ruokaturvallisuusratkaisut viennin vauhdittajana - vientiopas 

Food Safety Management Finland ry FSMG on julkaissut Vientioppaan tammikuussa 2017. Katso myös VTT

 

 

Arktisen ruuan uutiskirje ilmestynyt joulukuu 2017

Hankkeen uutiskirjeessä kerrotaan mm. markkinointimateriaalista joka on yritysten käytössä, jotka haluavat profiloitua arktisuudella, arktisilla olosuhteilla, arktisella osaaamisella ja arktisella ruualla. Ks. liitteet tämän sivun lopussa. Voit tilata uutiskirjeen osoitteesta ruokatieto (a) ruokatieto.fi. Uutiskirje ilmestyy 2-3 kertaa vuodessa.

 

Yritysuutisia Suomesta

Upeita kasvuyritystarinoita Good News From Finland mm. ruuankuljetuksesta, arktisista marjoista ja yrteistä, maitojauheesta ja alkoholista.

 

ARKTISUUS ELINTARVIKEVIENNIN KÄRKENÄ 2016 - 2018 -HANKKEESTA

Hankkeen tavoitteet

Luonnonvarakeskuksen, Ruokatieto Yhdistys ry:n ja Reilua.fi Oy:n yhteishankkeen tavoitteena on kehittää elintarvikealan vientiedellytyksiä rakentamalla arktisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta kilpailuvaltti uomalaiselle elintarvikeviennille. Tässä hankkeessa arktisella ruoantuotannolla tarkoitetaan 60 leveysasteen pohjoispuolella tapahtuvaa tuotantoa. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään tietoa sekä kehitetään yrityksille välineitä arktisuuden hyödyntämiseksi kotimaassa ja vientimarkkinoilla. Kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat elintarvikealan kasvuhaluiset pk-yritykset, jotka suunnittelevat viennin aloittamista, harjoittavat jo vientiä tai eivät ole vielä tunnistaneet vientiä mahdollisuutena kasvattaa liiketoimintaansa.

Hankeaika on 1.1.2016 – 31.12.2018.

Arktisuus tarjoaa Suomen ruuantuotannolle kiinnostavan tarinan.

Arktisuudenn avulla voimme erottautua elintarvikeviennissä ja tuotteemme osataan tunnistaa maailmalla. Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä (ARVI) -hanke kokoaa pohjoiseen sijaintiimme perustuvat ruuantuotannon lisäarvotekijät ja vahvuudet arktisuuskonseptiksi. Arktisuutta hyödyntämällä maaseudulla toimivat maa- ja elintarvikealan yrittäjät voivat erilaistaa tuotteitaan, tehostaa markkinointiaan ja tunnistaa uusia liiketoiminta- ja markkinamahdollisuuksia.
 
Hankkeen rahoitus
 
 

 

HANKKEEN TAPAHTUMAT 2016 -17

Yritysseminaari  keskiviikkona 8.11.2017 Turussa  <uusi>

Peruna-alan työpaja 19.6.2017

Arvi-sidosryhmän tapaaminen 21.9. --> siirretty 26.10.2017

Yritysseminaari Rovaniemellä 3.5. 2017 Tarkempi ohjelma yllä.

Arvi-sidosryhmän tapaaminen 9.3.2017

Arvi-hankkeen ohjausryhmän kokous 31.5.2017

ARVI-hankkeen ohjausryhmän kokous  25.11.2016

Yritysseminaari Mikkelissä 16.11.2016 Teemana mm. viennin ensiaskeleet

Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki Kick-off-seminaari huhtikuussa 2016

 

HANKKEEN MEDIATIEDOTTEET

 

HANKKEEN UUTISKIRJEET VERKOSTOLLE

Uutiskirje ilmestynyt  syyskuussa 2017 ja joulukuussa 2016

Lataa uutiskirje tämän sivun lopussa

 

TILAA / PERUUTA UUTISKIRJE

Hankkeen ja arktisen ruuan uutiskirjeen voi tilata ja peruuttaa osoitteesta ruokatieto@ruokatieto.fi

 

SOMETUSTA #arktinenruoka #arcticfood

Voit osallistua some-keskusteluun aihetunnisteilla #arktinenruoka #arcticfood

Arvi-hankkeen sidosryhmällä on myös oma LinkedIn-ryhmä. Ota yhteyttä eeva.heikkila  (a)   ruokatieto. fi